Брачни превртљивци

NAŠE PRIČE

„Брачни превртљивци“ на Позоришној јесени у Бачкој Паланци

Jelka

- 16.10.2018
Jelka

ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

„Брачни превртљивци“

Хумористичком представом „Брачни превртљивци“, 11. октобра отворена је шеста по реду сцена „Позоришне јесени“ Бачке Паланке. У оквиру ове манифестације, која се одржава од 11. октобра до 17. новембра у организацији Културног центра Бачка Паланка, сви љубитељи театра имаће прилику да одгледају 6 представа за одрасле и 6 представа за децу.

Представа „Брачни превртљивци“ одиграна по сценарију Цилета Неимаревића, комичан је приказ тривијалних, али у овом случају, веома битних животних недаћа троје гимназијских пријатеља који се поново сусрећу после двадесетак година на прослави годишњице матуре. Професионални глумачки трио овог позоришног комада чине Олга Одановић Петровић, Соња Кнежевић и Милош Ђорђевић.

У амбијенту једне скромне дневне собе, звекетом чашица за ракију и преплитањем здравица поново се спајају судбине и животни путеви Емилије Вање и Бориса, троје старих другова „из клупе“. Носталично присећање на безбрижна времена комичним и једноставним дијалозима, код публике изазивају вишеструке налете смеха као и поистовећивање са ликовима представе. Уверљивом глумом „Брачних превртљиваца“ стиче се утисак да смо овакве ситуације сигурно и сами много пута искусили.

Вања ( игра Соња Кнежевић)

Симпатична женица у плавом, на први поглед без било какве назнаке бунта, па макар и у виду одеће. Уредна фризура и редовно посећивање зубара. Има потребу да се некад осами у свом малом стану са једним двоседом и пар трошних делова намештаја. То се дешава заиста ретко, само када је боли глава, не кад је звизде зуб већ кад је изнервира муж. Нема тоник па и не нуди џин али има ракију „малолетницу“ која веома добро ради свој посао. Често замуца док својим танушним гласом објашњава нешто мало компликованије али увек некако успе да искаже своју поенту. Дежурно је раме за плакање и пријатељ коме се може веровати. Њена је мисао једно клупко које мора да се одвија полако и беспрекидно. Сјајна Соња Кнежевић, која је стална чланица Народног позоришта у Београду, игра улогу срамежљиве Вање, жене добре душе и прескакајућег језика, којој не треба пуно да се опије јер је све чешће хватају мужобоље-када јој глава пуца од мужа па једину утеху проналази у свом стану и поновном сусрету са пријатељима.

Улога Бориса ( игра Милош Ђорђевић)

Помало егоцентрични средовечни мушкарац који интезивно улаже у своју лепоту и тако пркоси траговима времена на свом телу. Као и његове две пријатељице и Борис има своје муке које кулминирају разводом брака. Склон је дрским али духовитим доскочицама које не пријају сваки пут ономе коме су намењене. Практичан је и не троши много мождане енергије на беспотребности као што су „крпљење гаћа“ како одевних тако и оних психичких, животностресних. А и зашто се трошити када је просто решење купити 3 нова пара за 100 динара, односно за све постоји решење. Борис се бави глумом и не прихвата било какве улоге, поготово не оне где би глумио неког сељанина, више је за то да буде Едип. Нажалост у животу доста тога не иде како планирамо а жељене улоге често морају да буду компромисно замењене неким другим. Сујетан је и тврдоглав али ипак веома везан за своје пријатељице. Милош Ђорђевић, такође стални члан Народног позоришта у Београду, својим глумачким умећем је улогу Бориса изнео духовито и веома харизматично.

Улога Емилије ( игра Олга Одановић Петровић)

Трећи мускетар „Брачних превртљиваца“, Емилија, дама и лепотица гимназијских ходника, верна и још увек убеђена у љубав ка свом мужу. Међутим, то убеђење јењава све брже и када коначно схвати да је истина мало другачија вешто смишља стратегију освете свом некадашњем брачном другу. Елегантна је и лепо прича али веома грлата када истерује своје, што јој врло добро иде. Заједно са Вањом и Борисом, поред телепортација у старе школске дане, кује план како да њена буде последња. Олга Одановић Петровић, свима позната глумица и првакиња Народног позоришта у Београду, очекивано је добро одиграла улогу Емилије.

Три распала брака, срушене наде, пуно испијеног алкохола у једном малом стану, спојила су три пријатеља снажније него било каква прослава матурске вечери и формалности као што су „могли бисмо некад на кафу, нисмо се дуго видели“. Ове кафе ће бити вреле докле год је Бориса, Вање и Емилије.

Премијерно извођење „Брачних превртљиваца“ десило се 2014. године на сцени Установе културе Вук Стефановић Караџић у Београду. „Мигранткиња Лејла или далеко је Хајделберг“ је следећа представа на репертоару „Позоришне јесени“ Бачке Паланке и одиграће се у четвртак 18.10. са почетком у 20 часова у сали градског биоскопа.

© Copyright / Јелена Марић / sunradio.rs

CHECK OUT